Krojony z całego kręgu

Wookey Cheddar | Premium farmerski ser z Anglii

Intensywność:

Twardość:

Dojrzewanie: 6 miesięcy Mleko: Krowie Pasteryzowany: Tak Region: Wookey Hole w Somerset

57.00 239.90 

Szybko i bezpiecznie dzieki:

Tradycyjny, ręcznie robiony wiejski cheddar. Powstaje w zabytkowych jaskiniach w Wookey Hole w Somerset. Stała, całoroczna temperatura i wilgotność stwarzają idealne warunki do stworzenia sera cheddar, który jest cudownie bogaty, pikantny i dojrzały, połączony z wyrazistym, ziemistym i orzechowym smakiem.

Kup więcej a zapłacisz mniej

300g

-2%

500g

-5%

1kg i więcej

-10%

Sery i wędliny są świeżo krojone i pakowane hermetycznie z chwilą otrzymania zamówienia do realizacji. Całość zamówienia jest bardzo starannie zabezpieczona w naszym firmowym kartonie. Zamówienia dostarczamy w ciągu 24 godzin z wyjątkiem zamówień złożonych w piątek. W okresie letnim dokładany jest również specjalistyczny żel chłodzący w celu utrzymania stałej temperatury.

Potrzebujesz większe ilości produktu?

Zakupy hurtowe

    Wookey Cheddar Hole

    Smak: ostry kremowy smak z lekką kwaskowatością, orzechowe nuty w posmaku.

    Charakterystyka sera angielskiego

    Tradycyjny, ręcznie robiony wiejski cheddar. Powstaje w zabytkowych jaskiniach. Stała, całoroczna temperatura i wilgotność stwarzają idealne warunki do stworzenia sera cheddar, który jest cudownie bogaty, pikantny i dojrzały, połączony z wyrazistym, ziemistym i orzechowym smakiem. Kremowy, słodki, ale o ziemistym smaku cheddar.

    Historia

    Historia sera sięga wielu dziesiątek lat wstecz. Ser ten produkowano w okolicach miasta Cheddar w południowo-zachodniej Anglii już w XII wieku. Z biegiem czasu stał się on jednym z najbardziej znanych i cenionych serów na świecie. Tradycyjna produkcja sera zawsze była ściśle związana z lokalnymi gospodarstwami mleczarskimi. Mleko zbierane było z okolicznych pól, a następnie przetwarzane w serowniach zlokalizowanych w pobliżu. Dzięki temu ser miał charakterystyczny smak i aromat, który wywodził się bezpośrednio z lokalnych surowców. W ciągu wieków produkcja sera Wookey Hole Cheddar ulegała wielu zmianom i ulepszaniom. W XVIII wieku zaczęto stosować specjalne formy, które pozwalały na uzyskanie bardziej jednolitej konsystencji sera. XIX wieku natomiast wprowadzono technologię pasteryzacji, która zwiększyła trwałość i bezpieczeństwo serów.

    Polecane wina

    Ser Wookey  Cheddar idealnie komponuje się z różnymi winami. Polecamy przede wszystkim białe burgundzkie Petit Chablis , czy białego alzackiego Pinot Blanc.  Sommelierzy również zwracają uwagę na dobre połącznie tego sera z wytrawnymi musującymi winami.

    Skład: Krowie mleko pasteryzowane, sól, czyste kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka pochodzenia mikrobiologicznego (niezwierzęcego).

Może spodoba się również…

Nie wiesz co wybrać? Zdaj się na nas! Sprawdź nasze rekomendacje