Zapisz się na newsletter - odbierz 10% rabatu!
najlepsze konfitury

Jak wykorzystać konfitury? Zainspiruj się!

30 sierpnia 2022

Przetwory owocowo-warzywne są stosowane w kuchni od wielu lat. Dzięki nim możemy na dłużej zachować smak lata i cieszyć się nim w okresach, gdy dostęp do warzyw i owoców jest znacznie trudniejszy. Wśród szerokiej gamy przetworów owocowych polecamy szczególnie konfitury, które można wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów. Oto nasze pomysły, które pomogą Ci znaleźć odpowiedź jak wykorzystać konfitury w Twojej kuchni.

Konfitura – co to jest?

Na początek warto wiedzieć, czym dokładnie jest konfitura i czym różni się od dżemu. Diabeł tkwi w szczegółach, a przede wszystkim w sposobie przygotowania i proporcjach pomiędzy ilością cukru i owoców. Konfitura jest zrobiona z większej ilości owoców, a podczas jej przygotowania kilkukrotnie podgrzewa się je w gęstym syropie owocowym. Dzięki temu owoce nie rozpadają się, jak to ma miejsce w przypadku dżemów i pozostają w całości. Najlepsze konfitury mają bardzo prosty skład czyli owoce i cukier, a jego duża ilość sprawia, że konfitura nie psuje się i jest dobrze zakonserwowana.

Patrząc na sposób przygotowania konfitury można z całą pewnością powiedzieć, że jest to produkt delikatesowy, znacznie wykwintniejszy od zwykłego dżemu. Nic zatem dziwnego, że można go znaleźć nie tylko na stołach w domowym zaciszu, ale i na stołach w najlepszych restauracjach. Za sukcesem konfitury stoi bowiem nie tylko jej cudowny smak, ale i różnorodność, gdyż trudno zliczyć wszystkie konfitury, których smaku warto skosztować. Każda kuchnia narodowa ma swoje charakterystyczne smaki konfitury, wykorzystujące owoce typowe dla danego regionu. W Polsce popularne są konfitury z wiśni, żurawiny, borówek czy porzeczek. Z kolei francuskie konfitury to głównie przetwory z brzoskwiń, moreli, fig czy pomarańczy. Typowe dla tego regionu są też konfitury z kasztanów jadalnych o wyrazistym karmelowym smaku.

Konfitury na słodko – jak podawać?

Bardzo często konfitury kojarzone są z deserem i serwowane są właśnie po obiedzie. Świetnie smakują jako dodatek do lodów, ciastek i ciasteczek oraz wszelakich ciast. W Anglii nie może ich zabraknąć w czasie popołudniowej herbatki, a we Francji z kolei, konfitury idealnie pasują do croissantów jadanych na słodkie śniadanie.

Miłośnicy słodkich posiłków z pewnością chętnie sięgną po konfitury dodając je do naleśników, placuszków czy pancake’ów. Dobrze komponują się one również z nabiałem, np. z jogurtem naturalnym, który możem wzbogacić dodatkiem konfitury i zamienić go w jogurt owocowy, znacznie smaczniejszy i zdrowszy od jogurtu ze sklepowej półki. Niektórzy chętnie jadają również konfitury jako dodatek do kanapek z twarogiem czy masłem orzechowym.

Konfitury jako dodatek do dań słonych – propozycje podania

Konfitury, mimo swojego słodkiego smaku, są wykorzystywane również do dań wytrawnych. Nie od dziś wiadomo, że odrobina słodyczy w daniu tego rodzaju pozwala wyciągnąć takie nuty smakowe, które zwyczajną potrawę zamieniają w bardzo wykwintne danie. Konfitury są wiec częstym dodatkiem do mięs pieczonych, zarówno tych podawanych na zimno, jak i na ciepło.

Smakosze z pewnością docenią smak foie gras podawanej z dodatkiem konfitury z fig czy konfitury z cebuli. Ich podniebienie ucieszy się również z pewnością z potraw, do których sosy zostały przygotowane na bazie konfitury. Mogą to być zarówno rozmaite sałatki z dressingiem owocowym z dodatkiem konfitury, jak i dania ciepłe, w których bazą sosu są owoce pochodzące z konfitury. Warto sięgać po sprawdzone przepisy, jak również eksperymentować na własną rękę, gdyż to właśnie wyobraźnia kulinarna i nietypowe łączenie smaków może nas doprowadzić na wyżyny kulinarnych rozkoszy. Jak to mówią: „sky is the limit”, więc nie ograniczaj się, lecz próbuj wykorzystywać konfitury nawet w najbardziej szalonych zestawieniach smaków.

Wróć do listy wpisów

Możliwość komentowania została wyłączona.

Odbierz 10% rabatu na pierwsze zakupy!