Sery krojone ręcznie na świeżo, tuż przed wysyłką

Ser francuski Reblochon AOP farmerski

Intensywność:

Twardość:

Dojrzewanie: 1 miesiąc Mleko: Krowie Pasteryzowany: Nie Region: Sabaudia, Francja

44.00 199.00 

Szybko i bezpiecznie dzieki:

Reblochon jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego w regionie Górnej Sabaudii. Cienka skórka zawiera w sobie elastyczny miąższ o aromatach trawy i kwiatów z tego regionu

Kup więcej a zapłacisz mniej

300g

-2%

500g

-5%

1kg i więcej

-10%

Sery i wędliny są świeżo krojone i pakowane hermetycznie z chwilą otrzymania zamówienia do realizacji. Całość zamówienia jest bardzo starannie zabezpieczona w naszym firmowym kartonie. Zamówienia dostarczamy w ciągu 24 godzin z wyjątkiem zamówień złożonych w piątek. W okresie letnim dokładany jest również specjalistyczny żel chłodzący w celu utrzymania stałej temperatury.

Potrzebujesz większe ilości produktu?

Zakupy hurtowe

    Ser francuski Reblochon AOP fermier 

     

    Smak:

    Ser francuski Reblochon AOP charakteryzuje się słodkim smak świeżo gniecionych orzechów włoskich.

     

    Charakterystyka sera francuskiego:

    Farmerski półmiękki ser reblochon jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego w regionie Górnej Sabaudii. Cienka skórka zawiera w sobie elastyczny miąższ o aromatach trawy i kwiatów z tego regionu. Jest to ser dojrzewający, jeden z symboli kuchni francuskiej. Nieodzowny składnik tradycyjnego dania sabaudzkiego Tartiflette – zapiekanka ziemniaczana. Konieczne spróbuj tego dania!
    Ten ser francuski dobrze łączy się z winami białymi z regionu Sabaudii lub Burgundii.

     

    Historia:

    Ser francuski Reblochon AOP wywodzi się od słowa „reblocher”, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza „ponownie uszczypnąć wymię krowy”. Odnosi się to do praktyki zatrzymywania części mleka z pierwszego dojenia. W XIV wieku właściciele ziemscy opodatkowywali rolników górskich w zależności od ilości mleka wyprodukowanego przez ich stada. Dlatego rolnicy nie doili w pełni krów, dopóki właściciel ziemski nie zmierzy plonów. Mleko, które pozostaje, jest znacznie bogatsze i było tradycyjnie używane przez mleczarki do produkcji własnego sera. W XVI wieku ser ten stał się również znany jako „fromage de dévotion” (ser nabożny) , ponieważ rolnicy ofiarowywali go mnichom kartuzom z doliny Thônes w zamian za błogosławieństwo ich gospodarstw.

     

    Polecane wina:

    Ser francuski Emmental idealnie komponuje się z różnymi winami. Polecamy przede wszystkim białe włoskie wino Inzolia Sibiliana Roceno IGP. Jeśli chodzi o czerwone wina, to dobrym uzupełnieniem będzie Wino francuskie AOP Côtes du Rhône Réserve de Julien. Sommelierzy również zwracają uwagę na dobre połącznie tego sera z wytrawnymi musującymi winami.

     

    Skład:

    Krowie mleko, sól, fermenty mlekowe, sól, podpuszczka.