Dobrze skomponowana deska serów wraz z ciekawymi dodatkami pomoże wykrystalizować z wina to co najlepsze. Ponadto, różnorodność smaków wraz z dobrą prezentacją, stanowią nie lada pomysł na celebrowanie wieczoru z przyjaciółmi. W zasadzie w tym przypadku, pomysł na jej wykonanie, ogranicza się tylko i wyłącznie do naszej wyobraźni oraz dostępności składników. Przedstawiamy wam pomysł na deskę serów w oparciu o francuskie produkty które z pewnością zaspokoją wymagania najbardziej wymagających smakoszy.

Produkty stanowią klucz do sukcesu

Aby nasza deska serów była ciekawa, różnorodna a zarazem smaczna, musimy użyć kilku gatunków sera które (to ważne), będą się nawzajem uzupełniać. Zaczynajmy więc od podziału serów francuskich które wykorzystamy w naszej kompozycji: 

  • Sery dojrzewające (charakteryzują się długim procesem dojrzewania w ściśle określonych warunkach. Ich intensywność z czasem staje się większa co również jest skorelowane z konsystencją. Im ser jest starszy tym jego struktura staje się twardsza i krucha. Nie mniej jednak, wystarczy mały kawałek by poczuć w ustach eksplozję smaków. Do naszej deski serów wykorzystamy Comté AOP 24-miesięczny , Mimolette AOP – 18 miesięcy, oraz Tomme De Brebis AOP).
  • Sery pleśniowe (charakteryzują się porostem bądź przerostem pleśni. Sery pleśniowe są bardzo zróżnicowane ze względu na strukturę, rodzaj pleśni oraz czas i warunki dojrzewania. Zdecydowanie najpopularniejszym francuskim serem pleśniowym jest Roquefort AOP. Ten owczy ser który dojrzewa w jaskiniach i jest zdecydowanie najpopularniejszym serem francuskim na świecie. Oczywiście nie możemy zapomnieć o świetnych serach dojrzewających z Normandii. Wykorzystamy zatem nie tylko Roquefort ale również Camembert oraz Livarot). 

Prezentacja

Musimy zadbać o prezentację naszej deski francuskich serów. Dlatego też najlepiej jest wykorzystać drewnianą deskę (wystarczy zwykła kuchenna) a dla bardziej wymagających można znaleźć specjalistyczne wyroby drewniane które są przeznaczone do serwowania tego typu przekąsek.

Sery dojrzewające kroimy w cienkie paski i układamy wedle fantazji. Sery pleśniowe zaś najlepiej jest podawać w większych kawałkach wtedy zdecydowanie lepiej wyglądają. Należy jednak pamiętać aby dla naszych gości przygotować odpowiedni nóż, by każdy mógł ukroić wystarczającą dla siebie porcję.

Dodatki

Pomimo tego, że sery stanowią nasz główny składnik to należy nie zapominać o dodatkach. Wykorzystamy zatem francuskie konfitury rzemieślniczetapenady z oliwek oraz świeżą i chrupiącą bagietkę.

Do powyższych serów najlepiej będzie dopasowana konfitura z moreli oraz gorzkiej pomarańczy. Tapenady rozprowadzamy na bagietce i delektujemy się eksplozją i różnorodnością smaków. 

Wszystkie produkty niezbędne do zrobienia deski serów znajdziecie w naszym sklepie. Jeśli będziecie potrzebować specjalistycznej porady, to z chęcią odpowiemy na wasze pytania. Bon appetit !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *