Włoskie wino Maremma Toscana DOC Berretti

Kwasowość:

Taniny:

Treść & struktura :

Szczep: Sangiovese, Canaiolo, Ciliegiolo Rodzaj wina: Czerwone, wytrawne Region: Toskania Przeznaczenie: Doskonałe do mięs czerwonych, grillowanych warzyw, dań z makaronem w sosach pomidorowych oraz serów dojrzewających, takich jak pecorino i parmezan. Aromat: Nuty ciemnych owoców (czarne porzeczki, wiśnie), przyprawy, z delikatnymi akcentami ziołowymi i balsamicznymi.

88.90 

Szybko i bezpiecznie dzieki:

Stan magazynowy:

Szampan na prezent w drewnianej skrzynce
Skrzynka drewniana na wino z grawerem i woliną drzewną (+29.00 zł)
Zestaw francuskich win w drewnianej skrzynce
Skrzynka drewniana na 3 butelki wina z grawerem i woliną drzewną (+49.00 zł)
Kartka z życzeniami Croissant (+9.99 zł)
Kartka z życzeniami Moon (+9.99 zł)
Cena Produktu 88.90 zł
Opcje dodatkowe 0.00 zł
Suma całkowita 88.90 zł

Kup więcej a zapłacisz mniej

od 3 do 5

-5%

6 i więcej

-10%

Sery i wędliny są świeżo krojone i pakowane hermetycznie z chwilą otrzymania zamówienia do realizacji. Całość zamówienia jest bardzo starannie zabezpieczona w naszym firmowym kartonie. Zamówienia dostarczamy w ciągu 24 godzin z wyjątkiem zamówień złożonych w piątek. W okresie letnim dokładany jest również specjalistyczny żel chłodzący w celu utrzymania stałej temperatury.

Potrzebujesz większe ilości produktu?

Zakupy hurtowe

    Włoskie wino Maremma Toscana DOC Berretti

     

    Smak:

    Włoskie wino Maremma Toscana DOC Berretti w smaku jest pełne. Jego struktura charakteryzuje się owocowymi, korzennymi nutami i elegancką taniną, która tworzy na podniebieniu długi i trwały finisz.

     

    Charakterystyka:

    To czerwone toskańskie wino jest wytrawne. W kolorze głębokiej i skoncentrowanej rubinowej czerwieni. Posiada intensywny zapach, w którym mocno wyczuwalne są nuty jagód, porzeczki i wanilii. Proporcje szczepów prezentują się następująco 90% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon. Winnica Berretta rozpoczęła produkcję na tym obszarze 10 lat temu z 10-letnimi winoroślami Sangiovese i Cabernet Sauvignon.

     

    Winnica i region:

    Toskania, położona we środkowych Włoszech, to malownicza kraina, znana nie tylko ze swojego urokliwego krajobrazu, ale także z wyśmienitych win. To czerwone toskańskie wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu, które nadają winu większą równowagę poprzez tworzenie bardziej złożonych aromatów i zapachów. Tradycyjne metody produkcji, jak długa fermentacja i starzenie w dębowych beczkach, nadają toskańskim winom ich charakterystyczny smak i kompleksowy bukiet.

     

    Sugestie:

    Toskania oferuje bardzo interesujący scenariusz włoskiej gastronomii. Jest to kraina kulinarnych doskonałości, takich jak wołowina Chianina i Maremmana, wieprzowina Cinta Senese czy dziczyzna, taka jak kaczka, zając i dzik. Idealnym kompanem tego wina będzie typowa toskańska przystawka z wędlinami. Takimi jak toskańska szynka, finocchiona i soprassata, rygorystycznie łączona z prażonymi toskańskimi wątróbkami. Na dania główne w towarzystwie tego wina polecany jest na przykład słynny stek florencki i przeróżne gulasze. Takie jak Peposo dell’Impruneta i Scottiglia di Cinghiale. Na wybrzeżu Tyrreńskim specjały rybne, takie jak Cacciucco alla Livorno lub Baccalà alla Maremma. Z naszych serów przede wszystkim polecamy francuski Abondance czy Mimolette.

     

    DOC – „Denominazione di Origine Controllata”. Jest to włoski system klasyfikacji win, który reguluje produkcję win w określonych regionach, a także określa normy dotyczące odmian winogron, technik produkcji i innych czynników mających wpływ na jakość wina. System ten ma na celu zabezpieczenie i podniesienie standardów produkcji oraz ochronę renomy win produkowanych w konkretnych obszarach.