Włoskie wino wegańskie Sussingo BIO Vegan IGT

Kwasowość:

Taniny:

Pełnia & struktura :

Szczep: Sangiovese Rodzaj wina: Czerwone, wytrawne, organiczne Region: Toskania Przeznaczenie: Doskonałe do mięs czerwonych, grillowanych warzyw, dań z makaronem w sosach mięsnych oraz serów dojrzewających, takich jak pecorino. Aromat: Nuty czerwonych owoców (wiśnie, truskawki), z delikatnymi akcentami przyprawowymi i ziołowymi.

69.00 

Szybko i bezpiecznie dzieki:

Brak w magazynie

Powiadom o dostępności

Kup więcej a zapłacisz mniej

od 3 do 5

-5%

6 i więcej

-10%

Sery i wędliny są świeżo krojone i pakowane hermetycznie z chwilą otrzymania zamówienia do realizacji. Całość zamówienia jest bardzo starannie zabezpieczona w naszym firmowym kartonie. Zamówienia dostarczamy w ciągu 24 godzin z wyjątkiem zamówień złożonych w piątek. W okresie letnim dokładany jest również specjalistyczny żel chłodzący w celu utrzymania stałej temperatury.

Potrzebujesz większe ilości produktu?

Zakupy hurtowe

    Włoskie wino wegańskie Sussingo BIO Vegan IGT

     

    Smak:

    Włoskie wino wegańskie Sussingo BIO Vegan IGT jest na początku miękkie i świeże, a następnie kończy się intensywnym tanicznym akcentem.

    Charakterystyka:

    Wino zachwyca piękną rubinową barwą. W zapachu wyczuwamy nuty róży i maliny, a na finiszu dominują akcenty wiśni oraz poziomki. Proporcje szczepów to 60% Sangiovese i 40% Cabernet Sauvignon. Ta harmonijna mieszanka łączy klasyczną włoską elegancję z intensywnością francuskiego Cabernet Sauvignon. Sangiovese wzbogaca aromat o czerwone owoce, delikatną kwasowość oraz subtelne nuty ziołowe, podczas gdy Cabernet Sauvignon dodaje strukturę, głęboką barwę oraz mocne akcenty czarnej porzeczki i tanin. Wino jest zarówno zbalansowane, jak i złożone.

    Sugestie:

    Wino to jest odpowiednie do wielu posiłków, o świetnych zdolnościach adaptacyjnych. Bardzo dobrze komponuje się z daniami na bazie pomidorów lub z kiełbaskami i grillowanym czerwonym mięsem. Również z tradycyjnym florenckim stekiem. Z naszych serów polecamy połączenie z Pecorino al Vino Rosso, Tomme de Brebis Pireneje czy Pecorino z truflą.

     

    Wino wegańskie — co to oznacza?

    Wino wegańskie oznacza, że produkcja nie wykorzystuje produktów pochodzenia zwierzęcego. Brak tych produktów towarzyszy wszystkim etapom produkcji. Wino rodzi się jako ekologiczne i wegańskie już w winnicy, gdzie do zabiegów stosuje się tylko naturalne nawozy, takie jak kompost warzywny.

    Podczas przetwarzania win niewegańskich w piwnicy może zajść potrzeba użycia produktów, takich jak kazeina czy albuminy do klarowania, co sprawia, że wino staje się krystaliczne. W produkcji win wegańskich takie praktyki są zabronione. Klarowanie realizuje się przy pomocy białek roślinnych wyekstrahowanych z drożdży fermentacyjnych lub roślin strączkowych. Aby mieć pewność, że wino organiczne jest również wegańskie, proces produkcji musi być starannie monitorowany i weryfikowany.

    IGT – Indicazione Geografica Tipica, co oznacza „Typowe Oznaczenie Geograficzne”. Ta kategoria w klasyfikacji win we Włoszech, wprowadzona w 1992 roku, określa regionalne pochodzenie wina. Daje także winiarzom większą swobodę w wyborze szczepów winorośli i technik produkcji.