ser Roquefort AOP

Ser Roquefort jest jednym z najbardziej znanych francuskich serów pleśniowych. Jego charakterystycznym smakiem i aromatem zachwycają się smakosze na całym świecie. W tym artykule dowiesz się więcej o właściwościach i zastosowaniu sera Roquefort.

Charakterystyka sera Roquefort


Ser Roquefort jest owczym serem pleśniowym produkowanym w regionie Roquefort-sur-Soulzon we Francji. Posiada wyrazisty, intensywny smak oraz specyficzny aromat. Ser ten jest słynny ze swojej charakterystycznej niebiesko-zielonej pleśni, która rozwija się w trakcie procesu dojrzewania. Wykonany jest z mleka owiec rasy owce Lacaune i Léon.

Jak produkowany jest ten pleśniowy ser?


Produkcja sera Roquefort jest skomplikowana i wymaga wiedzy i doświadczenia. Proces rozpoczyna się od zbierania surowego mleka od owiec. Następnie mleko jest podgrzewane i dodawane są do niego specjalne kultury bakterii oraz grzyby Penicillium roqueforti. Mieszanka ta jest następnie skrzepiana za pomocą podpuszczki w celu uzyskania skrzepu. Skrzep jest kruszony i układany warstwami w specjalnych komorach dojrzewających. W tych komorach rozwija się pleśń, nadając serowi charakterystyczną teksturę i smak.

Wykorzystanie tego sera pleśniowego w kuchni


Ser Roquefort jest niezwykle wszechstronny i można go wykorzystywać na wiele sposobów w kuchni. Może być dodawany do sałatek, sosów, zup, makaronów, mięs czy na desery. Jego wyrazisty smak świetnie komponuje się ze słodkimi owocami, takimi jak gruszki czy winogrona. Można go również podawać samodzielnie z kawałkiem świeżego chleba.

Rodzaje francuskich serów pleśniowych


Oprócz sera Roquefort, istnieje wiele innych francuskich serów pleśniowych które również cieszą się dużą popularnością. Niektóre z najbardziej znanych to Bleu d’Auvergne, Camembert, Bleu de Bresse, Saint Agur czy Fourme d’Ambert. Każdy z tych serów ma charakterystyczny smak i aromat, co pozwala na różnorodność w kuchni.

Sklep z serami online Flomaro.pl


Jeśli szukasz wysokiej jakości sera Roquefort oraz innych francuskich serów pleśniowych, to warto odwiedzić sklep z serami online Flomaro.pl. W ich bogatej ofercie znajdziesz szeroki wybór serów pleśniowych, które doskonale nadadzą się do przygotowania wykwintnych dań.

W tym artykule przedstawiliśmy Ci charakterystykę sera Roquefort, opisaliśmy jego produkcję, zastosowanie w kuchni oraz zaprezentowaliśmy sklep z serami online Flomaro.pl. Ser Roquefort to wyjątkowy smak, który z pewnością docenią smakosze serów pleśniowych. Przetestuj go sam i daj się oczarować jego aromatem i wyrazistym smakiem!

Ser Roquefort

Wróć do listy wpisów

Dołącz do grona Przyjaciół Flomaro

Dołącz do newslettera - zdobądź 10% rabatu i ogromną dawkę wiedzy

    Administratorem danych osobowych w powyższym formularzu jest Flomaro Sp. z o.o. , NIP: 6751646817, Rynek Główny 28, 31-010 Kraków. Podanie danych jest dobrowolne, jednak jeśli ich nie podasz, nie będziesz mógł wypełnić formularza.

    Masz pytania? Z przyjemnością na nie odpowiemy

    Napisz do nas, opowiedz nam o tym czego oczekujesz.

    Odwiedź nasz sklep stacjonarny

    Dane firmy

    Sklep stacjonarny
    Flomaro Deli & Wine
    Krupnicza 14, 31-123 Kraków
    Pon. - Pt.: 9:30 - 19:00
    Sob.: 9:30 - 16:00
    Nd.: nieczynne

    Centrum dystrybucyjne
    Flomaro Deli & Wine
    Skośna 18, 30-383 Kraków
    Pon. - Pt.: 8:00 - 18:00
    Sob. - Nd.: nieczynne

    Sklep stacjonarny
    Flomaro Deli & Wine
    Krupnicza 14, 31-123 Kraków
    Pon. - Pt.: 9:30 - 19:00
    Sob.: 9:30 - 16:00
    Nd.: nieczynne

    Centrum dystrybucyjne
    Flomaro Deli & Wine
    Skośna 18, 30-383 Kraków
    Pon. - Pt.: 8:00 - 18:00
    Sob. - Nd.: nieczynne

    © 2024 FLOMARO. All rights reserved.

    Projekt i realizacja: Agencja kreatywna