Krajobraz ukształtowany przez winorośla

Pola winorośli odgrywają znaczącą rolę w rozwoju krajobrazu Sabaudii. U podnóża pasma Alp winnice rozciąga się na cztery departamenty: Savoie, Haute-Savoie, Isère i Ain. Na obszarze prawie 2000 ha, głównie na departamentach Sabaudii i Górnej Sabaudii. Francuzi mogą być dumni z win pochodzących z tego regionu. Wśród nich są Roussette de Savoie, Crépy, Seyssel i regionalna apelacja Vin de Savoie.

Winorośl uprawiana jest w Sabaudii już od czasów starożytnych dzięki interwencji Rzymian. W średniowieczu duchowieństwo przyczyniło się stanowczo do rozwoju tego regionu, utrzymując produkcję wina i kultywując tradycyjne smaki. Stopniowe znoszenie pańszczyzny doprowadziło do gruntownych zmian. Doszło do parcelacji gruntów, a co za tym idzie podziału na mniejsze pola uprawne winorośli. W tym czasie zaczęto również rozróżniać zawód rolnika od winiarza. W 1860 roku przyłączono Sabaudię do Francji, co sprawiło, że wina z tego regionu stały się bezpośrednią konkurencją dla win z południa kraju. Wzrost produkcji wina został powstrzymany pod koniec XIX wieku przez pojawienie się filoksery, czyli szkodnika żywiącego się winogronami. Plaga doprowadziła do ogromnego kryzysu w produkcji wina, który dotknął cały kraj. Dzięki zastosowaniu szczepionek Sabaudzkie winnice powróciły do poprzednich rozmiarów. Nieustannie produkcja win z tego regionu ulega zwiększeniu przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska naturalnego i zachowania jakości.

Królestwo rodzimych odmian winogron

Sukces win z regionu Sabaudii spowodowany jest górzystym klimatem ze stromymi zboczami cieszącymi się dobrym nasłonecznieniem. Wyraźny mikroklimat nadaje winom szczególny charakter, a w połączeniu z know-how winiarzy wszystkie butelki posiadają osobliwą finezję alpejskich wyrobów.
U podnóża Alp winnice rozciągają się na obszarze 2000 ha, rozłożone są głównie na departamentach Górnej Sabaudii. Wina z tego regionu cechują duża różnorodność a ze względu na usytuowanie, również wyjątkowy i unikalny smak. Królują w nim Roussette de Savoie, Crépy, Seyssel i regionalna apelacja Vin de Savoie. Najbardziej znane z tego regionu są wina białe z powodu swojej oryginalności i charakteru. Podstawowymi szczepami są Jacquère, Roussane (Chignin-Bergeron), Altesse (AOC Roussette de Savoie). W przypadku win czerwonych możemy wyróżnić Mondeuse (emblematyczny), Gamay, Pinot Noir. W naszym sklepie znajdziecie wiele pozycji win pochodzących z okolic Chambéry, dzięki którym poznacie prawdziwy charakter Sabaudzkiego wina. Soyez benis!

Idealna kompozycja kuchenna

Charakter win sabaudzkich stanowi nieodzowny element kuchni alpejskiej. Zarówno wina białe jak i delikatne czerwone (Mondeuse) komponują się z dwoma podstawowymi składnikami kuchni sabaudzkiej, a mianowicie serem i ziemniakami. Najbardziej popularnymi i polecanymi daniami pasującymi do francuskich win z Sabaudii są Fondue, Raclette oraz Tartiflette. W wersji klasycznej Fondue oznacza kawałki pieczywa maczane w gorącej masie z sera emmental, beaufort, gruyère, comté czy reblochon z dodatkiem białego wina i przypraw. Raclette to zarazem nazwa wspaniałego alpejskiego sera oraz dania, które polega na podgrzaniu sera na specjalnej maszynie i zeskrobaniu stopionej masy na ziemniaki wraz z wędlinami, delikatnymi korniszonami oraz sałatką z sosem vinegrette. Tartiflette to rodzaj zapiekanki z ziemniakami, boczkiem, cebulą, śmietaną oraz białym wytrawnym winem. Idealne dania na okres jesienno zimowy. Do powyższych dań proponujemy zarówno białe jak i czerwone wina z ukochanego przez nas regionu Sabaudii. Wieczór z taką kompozycją zapewni niezapomniane doznania kulinarne i przeniesie nas w region Alp Francuskich.

W naszym sklepie znajdą Państwo niezbędne sery to sporządzenia dania, które idealnie wpasuje się w klimat win z Sabaudii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *