Zapisz się na newsletter - odbierz 10% rabatu!

Sabaudia – górska kraina rzemieślniczych produktów

16 lipca 2021

Alpy francuskie w swoich granicach posiadają region Sabaudia. Słynie ona z przepięknego krajobrazu, imponującej infrastruktury turystycznej ale również z świetnego jedzenia. Z tego regionu pochodzi słynny ser Reblochon, który stanowi bazę pod danie Tartiflette. Jednak zdecydowanie najpopularniejszym serem wytwarzanym w tym regionie jest znany na całą Francję Raclette. Przepis na danie Raclette znajdziesz tutaj: Danie Raclette. Z tego regionu pochodzą również francuskie sery takie jak Tomme de Savoie, Comte  Mont d’Or, Beaufort. 

 

Atrakcje regionu Sabaudia

Alpy francuskie

Savoie z francuskiego tłumaczymy Sabaudia. Kraina położona tuż przy granicy ze Szwajcarią i Włochami. Stanowi część regionu administracyjnego i gospodarczego Owernia-Rodan-Alpy (dep. Savoie i Haute-Savoie).

To właśnie w Alpach Graickich mieści się szczyt Mont Blanc (uważany za najwyższy w Europie, choć to stale kwestią sporną). Stąd również wziął się zachwyt Sabaudią wśród narciaży.

Jest tam blisko tysiąc tras narciarskich. Warto również wspomnieć o Mer de Glace – czyli „Morze Lodu” – najdłuższy lodowiec masywu Mont Blanc, który jest udostępniony dla turystów. Na terenie Sabaudii w latach 60. XX w. powstał także pierwszy we Francji Park Narodowy Vanoise, którego zadaniem jest ochrona koziorożca alpejskiego.

Sabaudia- historia

Początków tej historycznej krainy należy doszukiwać się już w starożytności. Najpierw była siedzibą ludów celtyckich. Pod koniec II w. p.n.e. została podbita przez Rzymian. W V w. przyłączono ją do Burgundii i tak pozostała do XI w., kiedy to została przejęta przez cesarstwo niemieckie, gdzie stała się osobnym hrabstwem.

Wróciła jednak pod panowanie Franków, w XIV w. zyskała nawet dostęp do morza, dzięki przyłączeniu Nicei. Od wtedy, aż do drugiej połowy XIX w. na przemian trafiała pod panowanie francuskie i włoskie. Od 1860 r. Już na stałe została włączona do Francji.

Winnice sabaudzkie

Obszary winne stanowią tam 2000 ha. Połowa to szczep Jacquère (wysokopienny, biały i łagodny). Kolejny Mondeuse (czerwony, wysokiej jakości i soczysty) spokrewniony jest ze szczepem Gamay, który znowu jest krzyżówką odmian pinot noir i heunisch weiss.

Mondeuse ma również białą odmianę, Altesse (wysoka kwasowość). Uprawia się również Chasselas (jednak częściej występuje w Szwajcarii). Z tego szczepu uzyskać można wina lekkie, owocowe, czasem musujące.

Apelacja „Vins de Savoie” obejmuje obszar 56 gmin położonych w departamentach Savoie, Haute-Savoie, Ain i Isère.

Rozciąga się u podnóża Alp, od Jeziora Genewskiego na północy do doliny Izery na południu, wzdłuż linii w kształcie łuku koła, która zaczyna się od Thonon-les-Bains, biegnie wzdłuż południowego brzegu jeziora Genewa, lewy brzeg Rodanu, brzegi Lac du Bourget, przechodzi przez Cluse de Chambéry i kończy się podjazdem Combe de Savoie w kierunku Alberville.

W jednej z gór winnice zajmują mniej lub bardziej ważne i lepiej rozproszone wysepki: wyeksponowane zbocza pagórków molasowych, zbocza pasm jurajskich, tarasy aluwialne, dno pochyłych zboczy masywy subalpejskie: Bauges i Chartreuse.

Kuchnia

Jednym z bardziej popularnych dań w tym regionie jest fondue, przygotowywane z roztopionego sera i białego wina.  W restauracji często można spotkać się z diots i pormoniers. Są to dania łączące różnego rodzaju kiełbasy wieprzowe z warzywami lub winem.

Doszukiwać można się również polenty (danie z mąki kukurydzianej, sera i przypraw), tartiflette (danie z ziemniaków i sera reblochon), pela (również z ziemniaków, ale tym razem w towarzystwie boczku, cebuli i po raz kolejny sera reblochon).

Na deser poleca się matafan (tradycyjnie przygotowywany jako placek śniadaniowy z ziemniaków, ewoluował w kierunku słodkiego grubego naleśnika z jabłkami), albo glaçons de Mégève (czekoladowe ciasteczka nadziewane orzechowo-migdałową masą, pokryte warstwą bezy). Warto również wspomnieć, że w Sabaudii wyrabia się wspaniałe tarty z owocami leśnymi.

Ciekawostki

  • – Większość upraw stanowią winorośle wykorzystywane do produkcji wina białego.
  • – W Sabaudii znajduje się słynny ośrodek narciarski, a zarazem miasto Chamonix, gdzie w 1924r odbyły się pierwsze zimowe igrzyska olimpijskie na świecie.
  • – Powstał tam Tunel łączący Sabaudię z włoskim regionem Valle d’Aosta.
  • – Ciekawym sposobem na spędzenie czasu w tamtejszych terenach i poznanie górskiego środowiska są wyprawy w rakietach śnieżnych. Można w ten sposób odkryć ślady zwierząt, tutejszą florę i przy okazji podziwiać krajobraz.

Wróć do listy wpisów

Dodaj komentarz

Odbierz 10% rabatu na pierwsze zakupy!