Wielu z naszych czytelników często odwiedzało i nadal odwiedza przeróżne zakątki Francji. Turystyka, czy też podróżowanie to nie tylko zwiedzanie zabytków, podziwianie znakomitości matki natury bądź wspaniałych dzieł rąk ludzkich. Jeśli chcemy dokładnie poznać odwiedzane przez nas lokacje należy zaznajomić się również z regionalnymi produktami spożywczymi.

Ciężko sobie wyobrazić odwiedzenie regionu Jury i nie spróbować przepysznego sera Comté, bądź słynnej na cały świat Szampanii i nie skosztować choćby jednego kieliszka Champagne Leroy. Po powrocie do domu zaczynamy wspominać smaki poznanych miejsc i pragniemy znaleźć je w swoim otoczeniu. Jednak nie zawsze jest to możliwe do spełnienia. Wiele spośród wysokiej jakości produktów francuskich są trudne do zdobycia w kraju nad Wisłą. 

Crème fraîche

Na czym polega fenomen francuskiej świeżej śmietany? Niezwykły produkt mleczarski, który łączy w sobie słodycz z delikatną kwasowością można spotkać na każdym kroku we Francji. Gęsta śmietana wykorzystywana jest zarówno jako dodatek do sosów, zup czy deserów. Najważniejszą cechą owego produkt jest jej zawartość minimum 35% tłuszczu, co sprawia, że nie warzy się podczas procesów obróbki termicznej.

Crème fraîche ceniony jest przede wszystkim za smak, który wzbogaci każdą potrawę. Śmietana ta świadczy często o jakości podawanych dań- tak jak w przypadku Sabaudzkiego przysmaku Tartiflette, którego jednym z głównych składników poza serem Reblochon jest właśnie nasz mleczarski bohater. Świeża śmietana jest bardzo rozpowszechniona w zachodnioeuropejskich kuchniach, lecz nadal ciężko ją nabyć w Polsce. Możecie znaleźć ją w naszym sklepie https://www.flomaro.pl/. Zasmakuj w jakości!

Francuskie słone masło

Wydawać by się mogło, że masło jest dość podstawowym i mało zróżnicowanym produktem. Jednak we Francji sprawa się delikatnie komplikuje. Kiedy zapytamy ekspedientkę o masło to okazuję się, że owego masła są co najmniej trzy rodzaje:

Beurre Doux– klasyczne słodkie masło, które zawiera mniej niż 0,5 % soli.

Beurre demi-sel- półsłone, zawiera między 0,5%, a 3% soli.

Beurre sale- słone, zawiera powyżej 3% soli.

W taki sposób pojawia się odwieczna dyskusja pomiędzy francuzami, które mało jest tym najlepszym- prawdziwym. Mieszkańcy północno- zachodniej Francji będą zawzięcie bronić swojego półsłonego masła. Natomiast mieszkańcy Paryża i okolic nieustannie będą promować swoim zdaniem najlepsze słodkie masło. Dyskusje i spory trwają do dziś, a końca owych niesnasek nie widać. Macie możliwość porównania obu rodzajów masła Beurre Doux/ Beurre demi-sel i zdecydowania, które jest tym prawdziwym!

Foie Gras

Każdy zna nazwę, ale już nie każdy zna produkt. Foie Gras– inaczej zwany „pasztetem sztrasburskim”. Pod obiema nazwami kryje się przepyszny delikates ze stłuszczonej wątroby gęsi, bądź kaczki. Foie Gras podawany jest w najlepszych restauracjach w formie plastrów oraz rozsmarowany na grzance w towarzystwie konfitury z fig lub cebuli.

Niewątpliwie jeden z najbardziej luksusowych produktów spożywczych, który swoje początki zanotował w starożytnym Egipcie, skąd trafił przez Rzym na stary kontynent. Foie Gras najwyższej jakości jest bardzo ciężkie do znalezienia w polskich sklepach- tym bardziej w dobrej cenie. Rozpływające się w ustach Foie Gras z La Maison Masse 1884 znajdziesz w naszym sklepie  https://www.flomaro.pl/- poznaj z nami smaki Francji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *