Zapisz się na newsletter - odbierz 10% rabatu!

Francuskie musztardy

25 kwietnia 2022

Musztarda jako zimny sos

Musztarda z papryką Espelette, Krem z karczochów, Musztarda tradycyjna

Każdy z nas lubi czasem podkreślić smak ulubionych potraw. Jaki jest na to najprostszy
sposób ? Odpowiedź to: SOSY! Jedni lubią sosy nieco bardziej skomplikowane w
przygotowaniu, a drudzy stawiają na klasykę. Dzisiejszy wpis będzie dedykowany zarówno
do pierwszej grupy osób jaki dla drugiej. W naszej ofercie znajdziecie Państwo wiele
produktów, które mogą zostać wykorzystane jako baza do przygotowania sosów – np. ocet
balsamiczny z Modeny lub ocet winny BIO.

Oferujemy Państwu także gotowe sosy, które
równie dobrze sprawdzą się w kuchni. Mamy tutaj na myśli np. francuski majonez BIO lub
musztardy. Wśród naszych musztard znajdziecie musztardę miodową, dijon, tradycyjną, z
pieprzem oraz z orzechem włoskim.

Do czego wykorzystać musztardę?

Niezwykłą popularnością cieszy się ostatni ze wskazanych produktów. Nie jesteśmy tym
zaskoczeni, ponieważ nasza musztarda jest wykorzystywana na wiele sposobów. Na jej
bazie powstają przepyszne sosy do sałatek ale i do dań głównych oraz innych potraw.
Jednak wiele osób stawia na jej wyraziste nuty dzięki czemu staje się jedynym dodatkiem do
przygotowanej potrawy w celu poprawienia wyrazistości jej smaku. Musztarda jest
wykorzystywana także do marynowania mięsa – dzięki temu mięso staje się bardziej kruche.

Sałatka chèvre chaud z dodatkiem vinaigrette na bazie musztardy

Zdrowe początki

Ten zimny sos pochodzi, jak podają źródła ze starożytnego Rzymu. Powstał na początku
naszej ery. Niewątpliwy wpływ na popularność tego produktu miał fakt że od początku
upatrywano w nim leczniczych właściwości (pobudza trawienie,posiada działanie
antybakteryjne, obniża ciśnienie krwi). Widzimy zatem, że prócz walorów smakowych
musztardy mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Gorczyca to cenne źródło
przeciwutleniaczy, minerałów oraz witamin z grupy B.

Początki na naszych stołach

Przybliżając historię powstania oraz popularności musztardy na świecie warto wspomnieć o
papiestwie w epoce średniowiecza, gdzie ustanowiono pierwsze urzędy papieskiego
musztardnika. Nie sposób omawiać kwestie związane z musztardą bez Francji. Miasto Dijon
szczególnie kojarzone z musztarda już od wieku XIV. Za murami klasztornymi produkowano
delikates znany we Francji jako “królewska przyprawa” podbijał dwory szlacheckie, a kolejno
stawał się popularny również wśród mniej zamożnych grup społecznych. Musztarda swoje
korzenie rozpostarła w nowym świecie, na kontynencie amerykańskim, gdzie modyfikowano
receptury, jak również wprowadzano nowo poznane rodzaje gorczycy.
W naszej historii musztarda była uważana za deser, który podawano po posiłkach. Stąd
popularne przysłowie “musztarda po obiedzie”.

Musztarda tradycyjna

Czy musztarda jest zdrowa?

Wspominaliśmy już że musztarda posiada właściwości lecznicze, a teraz chcielibyśmy
zajrzeć w ich skład. Otóż sos ten jest przygotowywany z ziarna gorczycy, octu winnego bądź
alkoholowego, soli, jak również cukru. Podstawowym jednak składnikiem jest gorczyca.

Wyróżniamy kilka rodzajów gorczycy, np. białej, czarnej, sarepskiej. To właśnie dzięki temu
składnikowi musztarda nabiera wyrazistego smaku. Do bazowych składników dodajemy
różne przyprawy dzięki czemu na naszych stołach bardzo często goszczą musztardy
smakowe. Najbardziej popularną smakową musztardą jest musztarda miodowa. Jej smak
możemy określić jako słodko-kwaśny lecz wciąż wyrazisty.

Jakie musztardy polecamy?

W naszej ofercie znajdziecie:

  1. Musztarda tradycyjna BIO – Musztarda starodawna, z ekologicznym octem cydrowym
    ze swoimi lekko zmiażdżonymi nasionami ma wyjątkową, chrupiącą i delikatną
    konsystencję. Dodatek octu jabłkowego nadaje daniom oryginalność. Musztarda
    tradycyjna idealnie wpasowuje się do mięs pieczonych lub do sosu winegret.
    Wyrazisty smak podbije wasze podniebienia.
  2. Musztarda miodowa – idealny dodatek do sałatki, ale przede wszystkim do
    marynowania mięs. Jego pikantno- słodki smak aromatycznie dopieści Twoje
    przepisy i przyjemnie pozostanie na podniebieniu. Więc śmiało dołącz musztardę
    miodową do swojej kuchni.
  3. Musztarda z orzechem włoskim – odnajdzie swoje miejsce jako składnik do sałatek
    oraz dań mięsnych. Specyficzny i niepowtarzalny aromat alpejskiej musztardy z
    orzechem włoski doda pikanterii Twoim daniom. Nietypowy dodatek orzecha
    włoskiego w tej musztardzie na pewno pozytywnie zaskoczy.
  4. Francuska musztarda Dijon – Wyborna, wyrazista musztarda, klasyk wśród całej
    rodziny zimnych sosów. Ubogacenie sosów i dań o mocnym smaku. Wyśmienita
    marynata do mięs, nadaje im dodatkowego charakteru.
  5. Francuska musztarda Dijon BIO – zdrowa i zbilansowana formuła stworzona ze
    składników pochodzących z upraw ekologicznych. Bogata w smak organiczna
    musztarda Dijon wzmocni smak Twoich potraw.

Najlepsza musztarda na świecie!

Nie jesteśmy w stanie wybrać jednej musztardy którą określilibyśmy mianem najlepszej. Jest
to kwestia która zależy wyłącznie od preferencji smakowych. Niewątpliwie musimy jednak
stwierdzić że Francja to prawdziwe królestwo musztardy! Francuskie musztardy są znane na
całym świecie, a ich receptury odtwarzane oraz powielane przez wiele koncernów
spożywczych. Musztarda dijon, która swoim smakiem zdobyła świat, wiedzie prym wśród
musztard.

Wróć do listy wpisów

Możliwość komentowania została wyłączona.

Odbierz 10% rabatu na pierwsze zakupy!