Zapisz się na newsletter - odbierz 10% rabatu!

Beaujolais Nouveau – Święto młodego wina

6 sierpnia 2021

Beaujolais Nouveau to młode, czerwone wino, które ledwo fermentowało. Można się także domyślić, że pochodzi z francuskiego Beaujolais, znajdującego się kilkadziesiąt kilometrów od Lyonu. Wino w tamtejszym rejonie produkowane jest ze szczepu gamay. Ze względu na to, że proces fermentacji następuje bardzo szybko, wino to również należy spożyć bardzo szybko.

Sięgnijmy do historii

Musimy cofnąć się wstecz, aż do czasów, kiedy to Rzymianie zamieszkiwali tereny Beaujolais i zakładali tam pierwsze winnice. Kiedy w VII w. uprawy przejęli benedyktyni, winnice na wiele stuleci pozostały pod władzą kościoła.

Pierwsze wzmianki o szczepie gamay pochodzą natomiast z końca XIVw. Warto zaznaczyć, że to Lyon był głównym miastem, które przywoziło wino z Beaujolais do siebie. Także oni zapoczątkowali listopadowy rytuał, o którym opowiemy w następnym akapicie!

Kanał Rodan-Sekwana oraz wybudowanie kolei umożliwiło transport wina do Paryża. Wino od lat powstaje za pomocą metody maceracji węglowej. Kiście winogron w całości kładzie się do zamkniętej kadzi, w której pod wpływem własnego ciężaru ugniatają się i fermentują, co w efekcie daje bardzo przyjemny, owocowy smak.

Święto młodego wina

Zwyczaj znany dzisiaj jako jedno z najpopularniejszych “świąt” we Francji pojawił się w 1951r. , a dokładniej 15 listopada. Siła marketingu sprawiła, że już w latach 60. Tradycja winna zaczęła rozprzestrzeniać się po świecie. Zrodził się wtedy pomysł wyścigu z pierwszymi butelkami tego wina do Paryża.Największą popularność przyniosły lata 70. I 80. 

Przyjęło się, że jego obchody odbywają się w trzeci czwartek listopada (termin jest usankcjonowany prawnie). Świętowanie natomiast zaczyna się już we środę i trwa pięć dni (wzięło się to stąd, że ludzie mogliby być nienasyceni jednym dniem, bądź popijali by wino w zbyt dużych ilościach i nie zwracali uwagi na detale owego trunku). Oprócz próbowania wina, można w tym czasie zwiedzać wspaniałe winnice regionu Beaujolais czy korzystać ze specjalnego menu pobliskich pubów czy restauracji. Istnieje również konkurs degustacyjny obejmujący wszystkie dwanaście rodzajów Beaujolais, w którym zwycięzca mierzy swoją wagę w Beaujolais-Villages.

Po okolicy przechodzi również parada z pochodniami oddająca cześć rolnikom, którzy wyprodukowali wino. W czwartek o północy puszczane są fajerwerki oznaczające uwolnienie nowego wina, które następnie pije się do świtu.

Beaujolais Nouveau w kuchni

Znawcy wina krytykują opinię wielu ludzi, którzy twierdzą, że wino to pasuje do każdego rodzaju potrawy. Pija się go zarówno do przeróżnych dań mięsnych (wieprzowina, podroby, kaszanka), jak i warzywnych. Ponoć bardzo dobrze smakuje w duecie z kasztanami. Wiele ludzi w jego towarzystwie spożywa tzw. Haute cuisine (wyrafinowaną francuską kuchnię), bądź po prostu pizzę.

Ciekawostki:

  1. Choć na świecie wino znane jest pod nazwą Beaujolais Nouveau, to we Francji funkcjonuje nazwa Beaujolais Primeur
  2. Szacuje się, ze najwięcej wina z tego regionu trafia do Japonii, a cały eksport to 47% produkcji.
  3. 40% produkcji wina zostaje wypite w ciągu pięciu dni świętowania otwierania tego niezwykłego trunku.
  4. Degustacje rozpoczynają się we środę, a kończą w niedzielę.
  5. Odmiana gamay zajmuje 30 000 hektarów powierzchni kraju, co czyni ją jedną z najpopularniejszych odmian we Francji.
  6. Trunek powinno się spożyć od 6 miesięcy do roku od zakupu.

Wróć do listy wpisów

Dodaj komentarz

Odbierz 10% rabatu na pierwsze zakupy!