Klasyfikacja serów francuskich i nie tylko ! Dla wielu ser dzieli się wyłącznie według koloru na biały i żółty, bo przecież taki można dostać najczęściej. Gdy słyszą to rodowici Francuzi, to przecierają… czytaj więcej
Comté – Francuski ser które skradł nasze serca Zacznijmy od początku… Ser Comté wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego, które pochodzi z regionu Franche-Comté i wyłącznie tam może powstawać (w departamentach Doubs, Jura, Haute-Saône… czytaj więcej
Alzacja Alzacja to północno – wschodnia część Francji dzieląca się na departamenty Dolnego Renu (północna część regionu) i Górnego Renu (południowa część). Jest najmniejszym regionem administracyjnym… czytaj więcej
Deska serów – jak ją zrobić ? Dobrze skomponowana deska serów wraz z ciekawymi dodatkami pomoże wykrystalizować z wina to co najlepsze. Ponadto, różnorodność smaków wraz z dobrą prezentacją, stanowią nie lada… czytaj więcej
Jak wykorzystać konfitury? Zainspiruj się! Przetwory owocowo-warzywne stosujemy w kuchni od wielu lat. Dzięki nim możemy na dłużej zachować smak lata i cieszyć się nim w okresach, gdy dostęp do… czytaj więcej
Foie gras – czym jest i jak go jeść? Francuska kuchnia jest słynna na całym świecie, podobnie jak celebrowanie posiłków przez rodaków Napoleona. Do najwykwintniejszych dań tamtejszej kuchni należy bez wątpienia foie gras, będące… czytaj więcej
Wina węgierskie z Villány Dlaczego wino węgierskie? Po latach importowania win francuskich zdecydowaliśmy się na urozmaicenie naszej oferty. Nasz wybór padł na szczególny punkt na winiarskiej mapie świata –… czytaj więcej
Wina do restauracji – jak wybierać, kupować i sprzedawać? Picie wina podczas kolacji w dobrej restauracji stało się standardem, a ciekawa karta win może stać się wyróżnikiem danego lokalu. Nic zatem dziwnego, że restauratorzy… czytaj więcej
Kosmetyki francuskie Kosmetyki francuskie Dzisiejszy wpis będzie się nieco różnił od poprzednich ponieważ nie będzie dotyczył tematyki która pobudza nasze kubki smakowe. Nie będziemy opisywać serów ani… czytaj więcej
Zestawy prezentowe dla firm – co wybrać? Święta, awans czy zrealizowany ważny projekt to wydarzenia, które w niemal każdej firmie są powodem do świętowania. Zwykle z tej okazji organizowane jest spotkanie, a… czytaj więcej
Pomysł na prezent Urodziny, święta, podziękowania… Zawsze znajdzie się dobra okazja, aby sprezentować swoim najbliższym, pracownikom bądź kontrahentom coś wspaniałego! Flomaro wychodzi do Państwa z otwartą dłonią przedstawiając… czytaj więcej
Wyśmienity Raclette – czym jest i jak go przyrządzić? Francuska kuchnia należy do najwykwintniejszych na świecie i często jest kojarzona z bardzo trudnymi i czasochłonnymi daniami. Na szczęście nie wszystkie dania znane z Francji… czytaj więcej